Klimat

Europa värms upp dubbelt så mycket som resten av världen

Sau-reservoaren i Vilanova de Sau norr om Barcelona ligger uttorkad. Celeste Saulo, generalsekreterare för WMO. Foton: Emilio Morenatti och Martial Trezzini/AP/TT.

Europa har värmts upp nästan dubbelt så mycket som det globala genomsnittet sedan 1980-talet, visar en ny rapport från EUs klimattjänst Copernicus och WMO. Rekordmånga dödsfall, ökad nederbörd och miljarder i kostnader är andra datapunkter som presenteras.

Chefredaktör

Det är EUs klimattjänst Copernicus och Världsmeteorologiska organisationen, WMO, som gått ihop och släppt rapporten European State of Climate 2023. Rapporten är – som med den mesta datan från liknande rapporter – dyster läsning.

2023 var tillsammans med 2020 det varmaste året som uppmätts i Europa, med rekordmånga dagar med så kallad "extrem värmestress". Temperaturerna låg över genomsnittet för 11 månader under året, inklusive den varmaste september någonsin registrerad. Nästan hela Europa hade högre än genomsnittliga temperaturer under hela året, med undantag för Skandinavien, Island och sydöstra Grönland.

Orsakerna är flera, bland annat att Arktis, som är den region som värms upp snabbast, till stora delar tillhör Europa. Dessutom sker förändringar i den så kallade atmosfäriska cirkulationen, vilket kan sammanfattas som rörelsemönstren för luft genom jordens atmosfär (jordens rotation, solinstrålning, och fördelningen av land och hav).

"Under 2023 bevittnade Europa den största skogsbranden som någonsin registrerats, ett av de blötaste åren, svåra marin värmeböljor och omfattande förödande översvämningar", säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att 30 procent fler dödsfall har skett på grund av värmen i Europa de senaste 20 åren. Dessutom ökar antalet negativa hälsoeffekter relaterade till extrema väder- och klimathändelser.

Nederbörden i Europa var också 7 procent mer än genomsnittet, och resulterat i översvämningar med stora kostnader som följd.

Kostnaderna för klimatförändringarna uppskattas i rapporten till cirka 150 miljarder kronor. Då stod översvämningar för en majoritet av dessa.

"Klimatkrisen är den största utmaningen för vår generation. Kostnaden för klimatåtgärder kan verka hög, men kostnaden för att inte agera är mycket högre," sade Celeste Saulo, generalsekreterare för WMO.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.