Fonder

Ny miljardfond ska hjälpa svenska bolag med omställningen: ”Bankerna kommer inte räcka till”

Kaisa Fexe och Kristian Westerlund. Foto: Svenska Hållbarhetsfonden.

Riktat lånekapital för hållbarhetsinvesteringar är ingen vanlighet på den svenska marknaden. Det vill Svenska Hållbarhetsfonden ändra på. Nu ska grundarna fylla sin fond med en miljard för att accelerera omställningen.

Reporter

Det är idel finansveteraner som ligger bakom den nystartade Svenska Hållbarhetsfonden. Idén kom från grundarna Joakim Friis och Jonas Ahlander, som jobbade tillsammans på Riksbanken under 1990-talet.

Under åren har en insikt växt fram: efter finanskrisens tuffare regleringar har bankerna dragit åt svångremmen när det gäller lån till små och medelstora bolag.

"Vi har sett en framväxt av nischbanker och andra aktörer, men 80 procent av utlåningen i Sverige kommer fortfarande från de stora bankerna. I USA är andelen det motsatta. Vi tror att vi kan fylla en viktig funktion här”, säger Kristian Westerlund, som är lånechef på Svenska Hållbarhetsfonden.

Ska hjälpa 200 bolag på tio år

Ambitionerna är höga: efter sommaren ska man stänga 1-1,5 miljarder i en första fond, företrädesvis från svenska, institutionella investerare. Om allt går enligt plan ska de första lånen kunna betalas ut redan under hösten 2024.

Det handlar alltså om så kallad ”impact lending”, med lån på mellan 10-50 miljoner kronor. En mindre del av fondens kapital ska gå till bolag som redan är hållbara, medan den stora potentialen ligger hos medelstora aktörer som behöver finansiera en hållbar omställning. Den första fondens kapital ska investeras under två års tid. Därefter lever fonden i fem år innan den avvecklas. Men planen är att på sikt ha flera fonder.

"Vi hoppas kunna bidra till omställningen för 200 bolag på 10 år”, säger styrelseordförande Kaisa Fexe, som till vardags arbetar på Finansiell ID-Teknik som driver Bank-ID.

"Det kan handla om industribolag som vill investera i mer hållbara processer, batterilager eller en ny maskin med mindre utsläpp. Den största delen av lånekapitalet tror vi kommer gå till transport, industri och energi."

ESG-veteran med på tåget

Lånen kommer att kunna villkoras enligt ett system med ESG-KPI:er, vilket innebär att uppfyllda hållbarhetsmål leder till lägre ränta, medan missade mål bestraffas med högre.

"Det är inte ovanligt att man jobbar med ränterabatter på det här sättet,” poängterar Kristian Westerlund. ”Vi vill se att omställningen verkligen genomförs."

Som en extra tyngd i trovärdigheten har ESG-veteranen Sasja Beslik klivit ombord som hållbarhetschef. För varje låneansökan är både han och kreditchefen Peter Sjöquist inblandade – och de måste vara överens om beslutet.

"Sasja Beslik kommer in med lång erfarenhet och en genomarbetad modell för hållbarhetsfinansiering. Ofta kommer det handla om en väl definierad investering som vi kan utvärdera för att se om det är möjligt eller inte. Ska du investera i en ny pelletspanna kan vi räkna på vilken typ av förändring i utsläpp som det kommer att generera för ditt bolag", säger Kaisa Fexe.

Hon är övertygad om att de ökade rapporteringskraven från EU kommer att påskynda omställningstakten kraftigt framöver.

"CSRD kommer ganska snart påverka även leverantörer till de större bolagen, så många kommer att behöva ta de här investeringarna under de kommande åren. Och bankerna räcker inte till för att göra det möjligt."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.