Klimat

Gödselbolaget slår tillbaka efter “Northvolt-oron”: Vi har säkrat våra leveranser

Jakob Liedberg, vd och grundare för Cinis Fertilizer. Foto: Katarina Lövgren.

Cirkulära mineralgödsel-bolaget Cinis Fertilizer kan drabbas av Northvolts försenade produktion, enligt en tidigare granskning av Dagens Industri. Nu svarar bolaget att man säkrat leveranser och planerar att hålla målet med produktionsstart 2024.

Reporter

Det svenska impact-bolaget Cinis Fertilizer planerar att rulla ut storskalig produktion av mineralgödsel som grundar sig i ett cirkulärt restmaterialflöde från bland annat batteritillverkning. Det ska ske i bolagets anläggning i Örnsköldsvik som enligt bolaget beräknas starta produktion under 2024.

En av bolagets stora leverantörer är svenska Northvolt som på måndagen meddelade att man nu säkrat en total finansiering på 75 miljarder för sin batterifabrik i Boden.

Samtidigt har Northvolt dragits med förseningar och produktionen i bolagets batterifabrik i Skellefteå har inte nått de mål som tidigare satts upp. Något som enligt en tidigare granskning av Dagens Industri kan innebära att Cinis Fertilizer riskerar att inte kunna få det stora flöde av restprodukter som krävs för att gödseltillverkarens produktionsmål kan nås.

Påverkar inte produktionsplanen

Nu svarar Cinis Fertilizer efter granskningen och de frågor om osäkerhet kring kommande produktion som den lyfter.

“Förseningarna hos samarbetspartnern Northvolt påverkar varken bolagets planerade produk­tionsstart eller produktions­volymerna för 2024 då bolaget har överenskommelser med kompletterande leverantörer av insatsvaran natriumsulfat.”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt Jakob Liedberg, grundare och vd för Cinis Fertilizer har bolaget säkerställt de volymer av natriumsulfat som krävs för att hålla de tillverkningsvolymer och den tidsplan som bolaget satt upp.

”För att säkerställa planerade produktionsvolymer under helåret 2024 har vi aktiverat våra överenskommelser med befintliga och nya leverantörer såväl i Sverige som internationellt. Dessa leverantörer av natriumsulfat kompletterar de volymer vi får från Northvolt. Från och med februari månad tar vi emot leveranser av insatsvaror till vår anläggning i Örnsköldsvik”, säger han.

Ska etableras i USA

Samtidigt som Cinis Fertilizer gör satsningen i Sverige, där ytterligare en anläggning i Skellefteå planeras, har de även långt framskridna planer på etablering i USA. Där har gödseltillverkaren ett samarbetsavtal med batterimaterialbolaget Ascend Elements som ska leverera restflöden av natriumsulfat till Cinis produktionsanläggning som ska stå klar 2026 i Kentucky.

I den plan för bolagets tillväxt som Cinis Fertilizer tidigare kommunicerat ska bolaget nå en produktion på 1,5 miljoner ton mineralgödsel fördelat på sex anläggningar till slutet av 2030.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.