Riskkapital

Stor genomgång: Över 100 affärsänglar som letar efter impact

Foto: Press / TT / Mikael Sjöberg. Grafik: Diana Demin, Impact Loop.

I en stor genomgång har Impact Loop listat över hundra ängelinvesterare som har impact i portföljen – och som kanske kan investera i ditt bolag. "Det är många som brinner för de här frågorna", säger den Malmöbaserade ängeln Filip Larsson.

Reporter

Sedan februari 2022 har det varit tufft på kapitalmarknaden. Många finansiella aktörer har hållit hårdare i plånboken och som lök på laxen har även Vinnova fått mindre anslag för att stötta startups.

För att hjälpa fler impact-bolag att få tag på kapital har Impact Loop de senaste månaderna skrivit flera artiklar på temat, bland annat en genomgång av de 33 största riskkapitalbolagen som fokuserar på området.

Nu är det dags för ytterligare en möjlig finansiär: affärsänglarna som sneglar mot impact. I tidiga faser är de ofta mer villiga att öppna plånboken, även om summorna också generellt är mindre.

Vi har här gått igenom vilka affärsänglar som är kopplade till ett grönt ängelnätverk eller som har ett eller flera hållbara bolag i portföljen – och det visar sig att det finns en hel del.

“Jag brukar säga att för att en investering ska kunna vara hållbar så krävs inte bara uppfyllande av gröna KPI:er utan även finansiell hållbarhet, alltså en lönsamhetspotential. Allra helst vill jag se att ett företag kan ge slutkunder besparingspotential samtidigt som det bidrar till en mer hållbar värld”, säger Elise Fahlén om varför hon investerar i impact.

Intresset för att investera i området har växt och växer fortfarande bland affärsänglarna.

"För tio år sedan pratade man inte om impact, även om det fanns vissa som investerade i klimatbolag. Där skulle jag säga att inte bara impact och allt klimatrelaterat utan också att ha diversifierade team och liknande, har blivit superviktigt för väldigt många fler", säger affärsängeln Filip Larsson som bland annat tittar på bolag med energilösningar till fastigheter och skogsbolag.

Men innan vi går på listan – en liten brasklapp: Personerna här investerar inte bara i impact, och inte heller är det säkert att alla är öppna för nyinvesteringar. Av respekt för de som nämns har vi inte heller tagit med några kontaktuppgifter, men det kan såklart en driven entreprenör enkelt leta upp.

Eftersom det finns många affärsänglar där ute har vi med all säkerhet missat några viktiga namn. I så fall får ni gärna tipsa oss här.

Så gjorde vi genomgången


Vi har tittat i Impact Loops egna register, i ägardatabasen Eivora och pratat med personer som gett tips på affärsänglar som investerar i impact. Utifrån de namnen har vi sammanställt 100 namn och listat några exempel på bolag de investerat i.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.