Riskkapital

Tunga rapporten: Europas talanger vill jobba med impact

Niklas Zennström. Foto: TT.

När riskkapitalbolaget Atomico släppte sin årliga rapport State of European Tech under tisdagen visade den en tydlig bild av hur starkt impactgreppet är om Europas finansiella ekosystem. Enligt rapporten har investeringar till klimat och hållbarhet nu gått om både finans, försäkring och mjukvara – och talangerna vill jobba på impact-bolag.

Reporter

I den europeiska riskkapitalvärlden har satsningar som spänner över klimatteknik och gröna energilösningar, verkligen tagit täten när det gäller investeringar. Det visar årets utgåva av rapporten State of European Tech som Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico ligger bakom.

Under 2023 står sektorn för imponerande 27 procent av alla tech-investeringar, vilket är mer än en fördubbling sedan 2021. Det innebär också att grön teknik nu har passerat finanssektorn och mjukvaruföretagen som de främsta mottagarna av investeringskapital.

När det gäller fintech-investeringarna så har de bromsat in markant och riktats om mot hållbarhetsdrivna satsningar  där nästan varje större europeiskt land följer trenden. I Norden tar satsningar på koldioxidlösningar och energi särskilt fart och står för hela 44 procent av alla investeringar i Sverige.

Ett annat tydligt tecken på det starka intresset för impact går att se i utvecklingen av forskningsbaserad deeptech. Runt 44 procent av det totala kapital som investerades i europeiska bolag under 2023 gick just till deeptech, vilket ska jämföras med de 15 procent av det totala kapitalet som investerades i sektorn för 10 år sedan.

Men det är inte bara det starka flödet av kapital som visar på den starka frammarch som impactsektorn nu gör sett till det totala kapital som investeras i europeisk tech. Atomicos rapport visar också tydligt att allt fler av de talanger som företagen inom techsektorn söker vill arbeta med med impact.

Enligt rapporten är det just hållbarhet och klimatsektorn som kniper första platsen när det gäller talangtillströmning.

Resultatet visar att det för bolag som vill knyta till sig de bästa personerna blir allt viktigare att inte bara erbjuda ett jobb. Det handlar i allt större utsträckning om att det ska vara ett meningsfullt jobb.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.