Grön industri

Trots kritisk rapport – ingen protesterar mot de statliga miljarderna till H2GS

Harald Mix och Magnus Henrekson. Foto: Tomas Oneborg/Lisa Hallgren/TT

Inga konkurrenter lämnade in några synpunkter på om stålbolaget H2 Green Steel ska få de 5,5 miljarder man sökt i statligt stöd. Nu är det upp till EU-kommissionen att ta beslut i frågan.

Reporter

I oktober kunde Impact Loop avslöja att de stöd H2 Green Steel sökt från de statliga initiativen Klimatklivet och Industriklivet skulle behöva godkännas av EU-kommissionen innan de kan beviljas. Det är första gången det har hänt ett svenskt bolag som sökt den här typen av stöd.

Anledningen är att det handlar om så pass mycket pengar till en enskild aktör att kommissionen behöver ta ställning till om stöden skulle kunna utgöra någon form av otillåten konkurrensfördel.

För att samla in underlag att skicka in till EU-kommissionen när de ska göra sin bedömning öppnade Naturvårdsverket och Energimyndigheten upp för att ta in synpunkter på eventuella konsekvenser för konkurrensen för en månad sedan. 

Men nu har samrådsperioden tagit slut och det visar sig att inga konkurrenter inkommit med yttranden. Inte heller någon av de inblandade parterna i den kritiska rapporten som publicerades för några veckor sedan. 

Bara två aktörer har återkopplat med synpunkter, Region Norrbotten samt Norrbottens Handelskammare. Båda parterna är i huvudsak positiva till att stödet beviljas. 

“Vi anser att det (stödet) är proportionerligt. Stödet uppgår till ca 10 procent av totalinvesteringen. Andra europeiska projekt, som till stor del är naturgasbaserade, har beviljats ~20–70 procent i stöd”, skriver Norrbottens Handelskammare i sitt yttrande.

H2 Green Steel har totalt sökt 1,65 miljarder från Klimatklivet och 3,8 miljarder från Industriklivet. Den totala investeringen som kommer att krävas för att färdigställa stålverket i Boden beräknas landa på runt 50 miljarder kronor.

Nästa steg i processen är att lämna över underlaget till EU-kommissionen. Hur lång tid det tar innan de tar beslut i frågan är oklart. 

“Vårt mål är att ansökan skickas in under det här året. Sedan vet vi inte riktigt hur lång tid kommissionen behöver”, säger Samira Jabet, handläggare på Klimatklivet på Naturvårdsverket, till Impact Loop i oktober.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.