Riskkapital

Richard Branson bakom ny miljardfond – vill hitta svenska impact-bolag

Jon Dishotsky, Richard Branson (TT) och Madelene Larsson. Foto i övrigt: pressbilder.

När det globala riskkapitalbolaget Giant Ventures nu etablerar sig i Sverige står miljardären Richard Branson för en del av uppbackningen. Nu är de på jakt efter impact-bolag i Sverige.

Reporter

Det finns en ny storspelare på den svenska impact-scenen. Det är det globala riskkapitalbolaget Giant Ventures som meddelar att deras nya fond på 2,6 miljarder kronor riktar blicken mot nordiska impact-bolag.

Enligt bolaget ska runt 250 miljoner kronor riktas mot bolag som befinner sig i ett tidigt skede och investeras i seed-rundor. Samtidigt öronmärks 375 miljoner som ska investeras i tillväxtbolag med ett tydligt fokus på att lösa globala klimatutmaningar.

Fonden backas av institutionella investerare som BMW, Danmarks export- och investeringsfond – men även individuella investerare som miljardären och Virgin-grundaren Richard Branson, liksom grundarna bakom resesajten booking.com.

Kommer att jaga svenska impact-bolag

Bakom spakarna på Giant Ventures nya nordiska satsning finns den Stockholmsbaserade investeraren och startup-entreprenören Jon Dishotsky, som tidigare bland annat grundat det amerikanska co-living bolaget Starcity. Han är tydlig med att fonden nu aktivt kommer att jaga bland svenska impact-bolag.

"Med en stark startup-scen och många världsledande bolag inom våra fokusområden är det naturligt att rikta våra investeringar hit. Sverige specifikt har ett dynamiskt ekosystem av investerare och aktörer inom tech och detta är centralt för vår strategi att backa entreprenörer som vill driva igenom systemförändringar för att lösa några av vår tids största globala samhällsutmaningar", säger han i en kommentar.

Med på den nordiska satsningen som Giant Ventures nu gör i Sverige finns också Madelene Larsson som idag är investerare och ansvarig för klimat och deeptech på det Londonbaserade investeringsbolaget.

“Vår vision är att bli världsledande inom ändamålsdriven innovation. Vi tror att framtidens teknologiföretag kommer växa fram genom att adressera de mest akuta utmaningarna inomklimatförändringar och hälso- och sjukvård. Med Sveriges historia av att exportera globala teknologiföretag och ledande roll inom klimatteknik, är vår ambition att stödja nordiska grundare som arbetar för att lösa dessa akuta samhällsproblem”, säger Madelene Larsson.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.