Riskkapital

Investeringar i klimatteknik rasar – tillbaka på 2018-nivåer

David Ringmar, ansvarig för hållbarhetsrådgivning inom PWC Sverige. Foto: Pressbild

Konjunkturen har orsakat ett stort tapp i klimatteknikinvesteringar. Men grön vätgas och koldioxidinfångning går mot strömmen. Det visar en ny rapport från konsultföretaget PWC. 

Reporter

Investeringar från VC- och PE-aktörer till klimatteknikbolag har fallit med 40 procent världen över hittills i år. Det visar konsultföretaget PWC:s årliga rapport, “State of Climate Tech”. Det innebär att mängden kapital som strömmar till sektorn är tillbaka på samma nivå som 2018. Förklaringen uppges vara det ekonomiska läget.

“Det är oroande att satsningarna har minskat så drastiskt i en tid då klimatteknik behövs som mest. Samtidigt finns nu stora möjligheter för investerare eftersom behovet av klimattekniska innovationer bara kommer att öka”, säger David Ringmar, ansvarig för hållbarhetsrådgivning inom PWC Sverige, i en kommentar om rapporten.

Ökningar i utsläppsreducering

En positiv punkt i rapporten är att klimatteknikområdet tappat mindre än övriga branscher. Enligt rapporten har investeringar i övriga näringslivet fallit med mer än 50 procent.

Rapporten visar även att det sker en ökning av förstagångsinvesterare inom klimatteknik och att det görs allt större investeringar i utsläppsreducering – trots det generella tappet inom klimatteknik. 

“Vi märker tydligt att riskkapitalet och PE-aktörerna lägger mer fokus på startup-bolag med en affär inom utsläppsminskande teknik. Ökningen är till exempel 39 procent under det senaste året när det gäller teknik för infångande och lagring av koldioxid. Tittar vi på teknik för grön vätgas är ökningen hela 64 procent”, säger David Ringmar.

I årets “State of Climate Tech”-rapport har PWC tittat på drygt 8 000 startup-bolag inom klimatteknik som registrerat fler än 32 000 affärer till ett totalt värde över 490 miljarder dollar. Det handlar om affärer totalt under 2023.

I måndagens nyhetsbrev skrev Impact Loop om en rapport från Dealroom som tvärtemot PWC:s rapport visade på positiva signaler i investeringar i Europa under det tredje kvartalet. Den rapporten tittar däremot på riskkapitalinvesteringar totalt och utvecklingen mellan olika kvartal och inte helår. Den visade att investeringarna i europeiska bolag ökat med 27 procent från andra till tredje kvartalet i år, och landar på över 18 miljarder dollar. Orsaken var framförallt stora rundor inom klimatteknik, som för batteribolaget Northvolt, stålproducenten H2 Green Steel och litiumbatteribolaget Verkor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.